Willige Langerak

Tussen uiterwaard en Tiendweg

14 juli 2018 | Willige Langerak | 12 km | 10.30 uur


De Lopikerwaard, het gebied waar deze wandeling ons brengt, is ongekend gevarieerd. We vinden er uiterwaarden, oude hoogstamfruitbomen, knotwilgen en natuurlijk de lange rechte weilanden waar het groene hart beroemd om is. Oude én nieuwe natuur; zowel langs de Lek als binnendijks is de afgelopen jaren veel aan natuurontwikkeling gedaan.

In het natuurgebiedje De Lopikerhout is te zien hoe vroeger de binnendijkse grond werd gebruikt. Door kwel (opborreling van grondwater) is het gebied nat. Bomen werden daarom op verhoogde stroken grond geteeld, de zogeheten rabatten. Dezelfde kwel zorgt voor een bijzondere vegetatie in de sloten, zoals waterviolier en holpijp, een plant die op heermoes lijkt. Rond de plas zweven ‘s zomers talrijke libellen. Via de dijk belanden we buitendijks. De verharde dijk is de winterdijk, de dijk in de uiterwaard is de zomerdijk. Vanaf de dijk hebben we zicht op een plas. Hier lagen vroeger kleine kleiputten. Van oudsher werden de uiterwaarden onder meer gebruikt als weilanden. Dat is nog steeds zo en vermoedelijk komen we onderweg schapen tegen.

Vanaf de Tiendweg zien we links de lange rechte kavels met daartussen sloten die typerend zijn voor het Groene Hart. Tot de 12e eeuw was dit één groot veenmoeras. Er is ontgonnen volgens het copeprincipe: kavels van 50 meter breed en 1250 meter lang. De knotwilgen werden voor ‘het nut’ geplant. Het hout werd gebruikt om manden en stokken van te maken of de kachel mee te stoken. Tussen Tiendweg en dijk ligt nog een aantal hoogstamfruitboomgaarden.


Afstand: 12 km
Starttijd: 10.30 uur
Startadres: Gemeentehuis Lopik,
Route: http://www.voetstappen.nl/binland/utrecht/routebeschrijvingen/Lopik_WilligeLangerak.pdf


Er zijn [19] deelnemers aangemeld.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.04 | 23:28

Hoi,

Zin in een huttentocht deze zomer? Vrij in week 29?
Laat het ons dan even weten!
Je past er nog bij in de trein (richting de Dolomieten).

HG CG EG HK

...
28.09 | 12:54

Leuk

...
24.06 | 23:03

Leuk jullie wandelclub, goed bezig. Mag ik geïnteresseerden hier wijzen op ons christelijk initiatief voor mannen Hikeronline? Check www.hikeronline.nl. Dank

...
09.05 | 19:00

Op 27 mei 2017 zijn er mooie wandel- en fietsroutes van 8 tot 100 km uitgezet in het natuurgebied de Posbank. Kom in actie voor Woord en Daad: www.posbankevent

...
Je vindt deze pagina leuk